Witamina K – historia, charakterystyka i znaczenie w organiźmie

Posted In Uroda i piękno - By Maria Ostrowska On poniedziałek, Luty 27th, 2017 With 0 Comments

Witamina K2 jest dość mało znana, gdyż w diecie niestety nie przywiązuje się do niej zbyt dużej wagi. Została ona odkryta w roku 1929 przez duńskiego naukowca Henrika Dama jako składnik niezbędny w procesie krzepnięcia krwi. Wcześniej jej zbieżność z witaminą K zauważył stomatolog Weston Price na początku XX wieku. Odkrył on, że diety z różnego rodzaju produktami nie przetworzonymi miały wysoką zawartość składnika pokarmowego chroniącego zęby przed próchnicą. Nazwał go w”Activator X”.

Rodzaje witaminy K

Wyróżnia się dwa rodzaje witaminy K- MK4 oraz MK7. Pierwsza z nich produkowana jest przede wszystkim w tkankach zwierzęcych,a druga powstaje pod wpływem działania bakterii i jest znacznie trwalsza. Witamina K2 ma bardzo duże znaczenie, gdyż skutecznie zapobiega akumulowaniu się wapnia w tętnicach. Aktywuje ona białka, które kierują wapń do kości i zębów, a więc tam gdzie jest jego miejsce. Jeśli witaminy K2 jest za mało wapń odkłada się w tętnicach tworząc tzw. blaszkę miażdżycową. Z kolei niedobór wapnia  w kościach prowadzić może do rozwinięcia się osteoporozy.
Co więcej, witamina K aktywuje też białko MGP, dzięki któremu wapń odłożony w tętnicach jest z nich usuwany. Dlatego też warto pamiętać, że dostarczanie do organizmu nawet dużych ilości wapnia nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli występuje niedobór witaminy K2. Regularne stosowanie suplementów diety zawierających witaminę K2 np. Vita Buer 3D skutecznie chroni przed osteoporozą i miażdżycą. Witamina ta ma tez znaczenie kiedy w organizmie te choroby się już rozwijają. Usuwa ona bowiem wapń nagromadzony już w tętnicach i transportuje go do kości i zębów.

Odpowiednia ilość witaminyK2 to 100 mikrogramów dziennie. Taka ilość znajduje się m.in. w 100 g gęsiej wątróbki, dwóch jajkach czy 100 g parmezanu. Bogatym źródłem witaminy K2 jest fermentowana soja, czyli natto. W Polsce natto zakupić można w sklepach z żywnością azjatycką. Poza tym warto wzbogacić swoja dietę w suplementy, które zawierają wystarczającą ilość witaminy K2 np. Bita Buer 3D.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>